Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Soczyste pieczarki i zielona papryka to świetne dodatki do pikantnego kurczaka doprawionego hinduską przyprawą tandoori. To doskonałe, szybkie danie na dzień powszedni. Podawać z chlebkiem naan lub pitta pokrojonym na plasterki.

Składniki:

  • 8 filetów z udek kurczaka
  • 3 łyżki przyprawy tandoori
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 550 g dużych pieczarek (same kapelusze)
  • 4 zielone papryki, pokrojone na kawałki
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • cząstki cytryny, do przybrania

Przygotowanie:

1Mocno rozgrzać opiekacz. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Posypać przyprawą tandoori. Skropić łyżką oleju.

2Opiekać kurczaka przez 5 minut. Przewrócić na drugą stronę, dodać pieczarki (blaszkami do góry) i paprykę (skórką do góry). Lekko posmarować warzywa łyżką oleju. Opiekać przez 5 minut, aż warzywa i mięso zrumienią się. Przewrócić warzywa i mięso na drugą stronę. Posmarować warzywa resztą oleju i opiekać jeszcze przez 4–5 minut.

3Przełożyć kurczaka i warzywa na talerze. Polać sosem, który powstał podczas pieczenia i posypać kolendrą. Udekorować cząstkami cytryny i podawać.

Porcja dla:

4 osób