15 min.
15 min.
30 min.
Soczyste pieczarki i zielona papryka to świetne dodatki do pikantnego kurczaka doprawionego hinduską przyprawą tandoori. To doskonałe, szybkie danie na dzień powszedni. Podawać z chlebkiem naan lub pitta pokrojonym na plasterki.
Składniki:
- 8 filetów z udek kurczaka
- 3 łyżki przyprawy tandoori
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 550 g dużych pieczarek (same kapelusze)
- 4 zielone papryki, pokrojone na kawałki
- 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- cząstki cytryny, do przybrania
Przygotowanie:
1Mocno rozgrzać opiekacz. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Posypać przyprawą tandoori. Skropić łyżką oleju.
2Opiekać kurczaka przez 5 minut. Przewrócić na drugą stronę, dodać pieczarki (blaszkami do góry) i paprykę (skórką do góry). Lekko posmarować warzywa łyżką oleju. Opiekać przez 5 minut, aż warzywa i mięso zrumienią się. Przewrócić warzywa i mięso na drugą stronę. Posmarować warzywa resztą oleju i opiekać jeszcze przez 4–5 minut.
3Przełożyć kurczaka i warzywa na talerze. Polać sosem, który powstał podczas pieczenia i posypać kolendrą. Udekorować cząstkami cytryny i podawać.
Porcja dla:
4 osób