20 min.
45 min.
65 min.
Całkiem szybki przepis na pyszną pierś z kurczaka ze szpinakiem i błękitnym serem pleśniowym. Dodatek boczku daje im dodatkowego smaku.
Składniki:
- 1 opakowanie (300 g) mrożonego, siekanego szpinaku
- 8 plasterków boczku (lub bekonu)
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 szklanka pokruszonego błękitnego sera
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Szpinak rozmrozić, odcedzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
2Boczek podsmażyć na suchej patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący i rumiany. Odłożyć na papierowy ręcznik.
3Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
4Wymieszać szpinak z serem. Dodać posiekany boczek.
5Piersi z kurczaka roztłuc na grubość ok. 1 cm i nałożyć na nie równomiernie szpinak. Zawinąć piersi aby szpinak był w środku i zabezpieczyć wykałaczkami.
6W głębokim talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyć w tym kurczaka.
7W patelni na dużym ogniu rozgrzać oliwę. Zrumienić szybko kurczaka z każdej strony.
8Wyjąć kurczaka z patelni i ułożyć w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową.
9Piec przez 30 minut, aż nadzienie będzie gorące, a soki wypływające po nakłuciu kurczaka wykałaczką będą przezroczyste.
Porcja dla:
4 osób