Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Całkiem szybki przepis na pyszną pierś z kurczaka ze szpinakiem i błękitnym serem pleśniowym. Dodatek boczku daje im dodatkowego smaku.

Składniki:

  • 1 opakowanie (300 g) mrożonego, siekanego szpinaku
  • 8 plasterków boczku (lub bekonu)
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 szklanka pokruszonego błękitnego sera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Szpinak rozmrozić, odcedzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.

2Boczek podsmażyć na suchej patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący i rumiany. Odłożyć na papierowy ręcznik.

3Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

4Wymieszać szpinak z serem. Dodać posiekany boczek.

5Piersi z kurczaka roztłuc na grubość ok. 1 cm i nałożyć na nie równomiernie szpinak. Zawinąć piersi aby szpinak był w środku i zabezpieczyć wykałaczkami.

6W głębokim talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyć w tym kurczaka.

7W patelni na dużym ogniu rozgrzać oliwę. Zrumienić szybko kurczaka z każdej strony.

8Wyjąć kurczaka z patelni i ułożyć w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową.

9Piec przez 30 minut, aż nadzienie będzie gorące, a soki wypływające po nakłuciu kurczaka wykałaczką będą przezroczyste.

Porcja dla:

4 osób