Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
95 min.

Pyszna zapiekanka z ziemniakami, cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. Może służyć jako dodatek do obiadu ale można ją też podać na kolację, zwłaszcza w zimne wieczory.

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo cienkie plastry, zalać zimną wodą żeby nie sczerniały.

2Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę na małym ogniu, pod przykryciem, aż się całkiem zeszkli. Nie ma się przysmażyć! Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć, mieszając, przez około 10 minut, aż płyn całkiem wyparuje.

3Dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i gotować przez 5-10 minut.

4W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na nich rozłożyć pieczarki z cebulą. Przykryć warstwą sera (startego lub pokrojonego w cieniutkie plasterki).

5Polać wszystko śmietaną (lub mlekiem wymieszanym z majonezem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec przez 45-50 minut.

Porcja dla:

6 osób