15 min.
80 min.
95 min.
Pyszna zapiekanka z ziemniakami, cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. Może służyć jako dodatek do obiadu ale można ją też podać na kolację, zwłaszcza w zimne wieczory.
Składniki:
- 6-7 ziemniaków
- 300 g pieczarek
- 1-2 cebule
- olej roślinny do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo cienkie plastry, zalać zimną wodą żeby nie sczerniały.
2Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę na małym ogniu, pod przykryciem, aż się całkiem zeszkli. Nie ma się przysmażyć! Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć, mieszając, przez około 10 minut, aż płyn całkiem wyparuje.
3Dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i gotować przez 5-10 minut.
4W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na nich rozłożyć pieczarki z cebulą. Przykryć warstwą sera (startego lub pokrojonego w cieniutkie plasterki).
5Polać wszystko śmietaną (lub mlekiem wymieszanym z majonezem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec przez 45-50 minut.
Porcja dla:
6 osób