30 min.
10 min.
40 min.
Szybki, prosty, niezawodny sposób na sycący obiad dla całej rodziny. Jedynym wyzwaniem jest opanowanie odpowiedniej proporcji ziemniaków i mąki, aby kopytka wyszły pysznie mięciutkie.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo dokładnie utłuc.
2W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy.
3W dużej misce ziemniaki wymieszać z jajkami, doprawić solą i stopniowo dosypywać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto ręką. W zależności od rodzaju ziemniaków, mąki trzeba dodać tyle, żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk, ale również nie było zbyt twarde.
4Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, formować wałki i kroić je na około 2 cm kawałki. Od razu wrzucać partiami na gotującą się wodę. Wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, śmietaną lub roztopionym masłem.
Porcja dla:
4 osób