Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Szybki, prosty, niezawodny sposób na sycący obiad dla całej rodziny. Jedynym wyzwaniem jest opanowanie odpowiedniej proporcji ziemniaków i mąki, aby kopytka wyszły pysznie mięciutkie.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo dokładnie utłuc.

2W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy.

3W dużej misce ziemniaki wymieszać z jajkami, doprawić solą i stopniowo dosypywać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto ręką. W zależności od rodzaju ziemniaków, mąki trzeba dodać tyle, żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk, ale również nie było zbyt twarde.

4Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, formować wałki i kroić je na około 2 cm kawałki. Od razu wrzucać partiami na gotującą się wodę. Wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, śmietaną lub roztopionym masłem.

Porcja dla:

4 osób