Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
80 min.

Smaczne danie, które powinno znaleźć się podczas wigilijnej kolacji. Najlepiej smakuje podane ze smażoną rybą.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 20 dkg drobnej fasolki
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie:

1Dzień wcześniej namoczyć w gorącej wodzie fasolkę, aby spęczniała. Na drugi dzień odcedzić z fasolki wodę, zalać ponownie nową wodą i gotować na małym ogniu aż zmięknie. Odstawić.

2Namoczone wcześniej w wodzie grzyby wypłukać i gotować w wodzie około 10 minut. Odcedzić, gdy wystygną i pokroić na mniejsze kawałki. Odstawić.

3Kapustę posiekać nożem, wrzucić do garnka, wlać szklankę wody, dodać startą marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, olej i przyprawy. Gotować na małym ogniu około 30 minut.

4Do gotującej się kapusty dodać ugotowaną fasolkę i grzyby. Dalej gotować około 20 minut. Doprawić do smaku według uznania.

Porcja dla:

10 osób