Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
170 min.
170 min.
Przystawka dobra na każdą imprezę. Galareta z szynką, warzywami i jajkiem – czyli ciekawa odmiana zimnych nóżek. Polecam!
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 20 g żelatyny
- 200 g szynki wędzonej
- 3 ogórki konserwowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3-5 łyżek groszku
Przygotowanie:
1Marchewki i pietruszkę ugotować w 1 litrze wody. Wyjąć warzywa i pokroić w plasterki, a w wywarze rozpuścić żelatynę.
2Szynkę pokroić w kostkę, a ogórki i jajka pokroić w plasterki.
3W pucharkach układać warstwami marchewkę, pietruszkę, szynkę, ogórki i jajka, posypać groszkiem. Całość zalać wywarem z żelatyną i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.
Porcja dla:
10 osób