Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
170 min.

Przystawka dobra na każdą imprezę. Galareta z szynką, warzywami i jajkiem – czyli ciekawa odmiana zimnych nóżek. Polecam!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 20 g żelatyny
  • 200 g szynki wędzonej
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3-5 łyżek groszku

Przygotowanie:

1Marchewki i pietruszkę ugotować w 1 litrze wody. Wyjąć warzywa i pokroić w plasterki, a w wywarze rozpuścić żelatynę.

2Szynkę pokroić w kostkę, a ogórki i jajka pokroić w plasterki.

3W pucharkach układać warstwami marchewkę, pietruszkę, szynkę, ogórki i jajka, posypać groszkiem. Całość zalać wywarem z żelatyną i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.

Porcja dla:

10 osób