Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

To bardzo kremowy i pyszny pudding. Można go podawać na ciepło i na zimno. To ulubiony deser moich dzieci! Jeśli nie masz w domu ryżu basmati, możesz użyć ryżu średnioziarnistego.

Składniki:

  • 350 ml wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g ryżu basmati
  • 750 ml pełnotłustego mleka
  • 250 ml creme fraiche
  • 115 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1W rondelku zagotować na średnim ogniu wodę z solą i ryżem. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż cała woda wyparuje.

2Dodać mleko, śmietanę, cukier i wanilię i gotować na średnim ogniu przez około 35 minut. Ryż będzie bardzo miękki, a całość będzie kremowa i gęsta. Przelać pudding do miseczek. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

8 osób