Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
To bardzo kremowy i pyszny pudding. Można go podawać na ciepło i na zimno. To ulubiony deser moich dzieci! Jeśli nie masz w domu ryżu basmati, możesz użyć ryżu średnioziarnistego.
Składniki:
- 350 ml wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g ryżu basmati
- 750 ml pełnotłustego mleka
- 250 ml creme fraiche
- 115 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1W rondelku zagotować na średnim ogniu wodę z solą i ryżem. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż cała woda wyparuje.
2Dodać mleko, śmietanę, cukier i wanilię i gotować na średnim ogniu przez około 35 minut. Ryż będzie bardzo miękki, a całość będzie kremowa i gęsta. Przelać pudding do miseczek. Podawać na ciepło lub na zimno.
Porcja dla:
8 osób