15 min.
20175 min.
Do kiszenia wybieramy ogórki małe i zdrowe, bez zadrapań otarć czy śladów ognicia.
Składniki:
- ogórki
- liscie dębu lub winogron
- korzeń chrzanu
- koper
- czosnek
- woda
- sól kamienna
Przygotowanie:
1Ogórki oczyścić i umyć.
2Na dnie glinianego gara ułożyć liście (sprawiają że ogórki są bardziej twarde).
3Na liście układać ściśle ogórki przekładając koprem i cząstkami chrzanu. Dodać czosnek – to wystarczy, ale można dodać jeszcze innych ziół tj. ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczyca.
4ZALEWA: na 1 litr wody 1 duża (czubata) łyżka soli kamiennej – zalewamy ogórki. Gdy litrem zalewy nie zalejemy całość powtarzamy system i ponownie na litr wody łyżkę soli aż do uzupełnienia. Ogórki muszą być przykryte zalewą. Jeżeli nam jej zostanie to wylewamy lub robimy mniejszą porcję.
5Na koniec obciążamy ogórki by nie wypływały -muszą być całe zanurzone w zalewie bo inaczej zgniją zamiast się ukisić. Odstawić w zacienione, chłodne miejsce.
6Po ok 2 tygodniach można kosztować – czasem juz po tygodniu są dobre.
Porcja dla:
10 osób