Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
8700 min.

Bardzo lubię dania z wątróbki drobiowej, ale to danie obiadowe z wątróbki cielęcej z marynowaną cytryną bardzo przypadło mi do gustu.

Składniki:

  • 25 dkg cytryn (bez skórki)
  • sól do smaku
  • 150 ml oliwy
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy (może być ostra)
  • 500 ml mleka 3,2%

Przygotowanie:

1Cytryny obrać ze skórki i pokroić w plasterki, usunąć pestki. Posypać odrobiną soli i ułożyć w słoju. Szczelnie zakręcić i odstawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.

2Po 3-4 dniach cytryny zalać wrzącą oliwą, dodać ketchup i musztardę, zakręcić i odstawić na kolejne 2 dni.

3Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Namoczyć na 2 godziny w mleku.

4Wyjąć z mleka, oprószyć curry, papryką i mąką i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano.

5Do usmażonej wątróbki dodać zamarynowaną cytrynę z marynatą i dusić około 5 min. pod przykryciem na małym ogniu.

6Następnie wątróbkę przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni C.

7Podawać z ziemniakami.

Porcja dla:

2 osób