30 min.
30 min.
8700 min.
Bardzo lubię dania z wątróbki drobiowej, ale to danie obiadowe z wątróbki cielęcej z marynowaną cytryną bardzo przypadło mi do gustu.
Składniki:
- 25 dkg cytryn (bez skórki)
- sól do smaku
- 150 ml oliwy
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy (może być ostra)
- 500 ml mleka 3,2%
Przygotowanie:
1Cytryny obrać ze skórki i pokroić w plasterki, usunąć pestki. Posypać odrobiną soli i ułożyć w słoju. Szczelnie zakręcić i odstawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
2Po 3-4 dniach cytryny zalać wrzącą oliwą, dodać ketchup i musztardę, zakręcić i odstawić na kolejne 2 dni.
3Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Namoczyć na 2 godziny w mleku.
4Wyjąć z mleka, oprószyć curry, papryką i mąką i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano.
5Do usmażonej wątróbki dodać zamarynowaną cytrynę z marynatą i dusić około 5 min. pod przykryciem na małym ogniu.
6Następnie wątróbkę przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni C.
7Podawać z ziemniakami.
Porcja dla:
2 osób