35 min.
40 min.
75 min.
Do tego pieczywa z białej i razowej mąki dodamy trochę ziaren kopru włoskiego. W ciasto zawija się nadzienie z pieczonych warzyw, więc pokrojony w kromki chleb wygląda bardzo ciekawie i kolorowo. Doskonale nadaje się na szybkie drugie śniadanie, nie trzeba bowiem już do niego nic dodawać.
Składniki:
- 250 g białej mąki chlebowej
- 200 g razowej mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suszonych drożdży instant
- ¼ łyżeczki drobnego cukru
- 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
- 300 ml chudego mleka
Przygotowanie:
1Przesiać oba gatunki mąki i sól do miski. Wrzucić otręby, które zostały na dnie sita. Dodać drożdże, cukier i koper włoski. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku.
2Powoli podgrzewać mleko z masłem, aż masło się rozpuści. Gdy nieco ostygnie, wlać je do suchych składników. Stopniowo wymieszać i wyrobić miękkie ciasto.
3Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i przestanie się lepić. Uformować kulę, włożyć do nasmarowanej miski i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny, żeby podwoiło objętość.
4Rozgrzać mocno opiekacz. Wstawić połówki papryki skórką do góry i opiekać, aż skórka lekko się przypiecze. Włożyć do foliowej torby, a gdy nieco ostygną, obrać ze skórki. Pokroić na długie paseczki.
5Wyłożyć ciasto na blat poprószony mą ką i ubić pięściami. Zagniatać, aż zrobi się gładkie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 × 33 cm. Posmarować pastą z suszonych pomidorów, pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Ułożyć na wierzchu warstwę paseczków papryki i krążków cebuli. Posypać 2 łyżkami parmezanu.
6Zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od węższego boku. Ułożyć w lekko nasmarowanej keksówce złą czeniem w dół. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, aż ciasto wyrośnie i zrobi się sprężyste w dotyku.
7Pod koniec rośnięcia ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Odkryć ciasto i zrobić na powierzchni kilka nacięć ostrym nożem. Posmarować oliwą z oliwek i posypać resztą parmezanu. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C. Piec jeszcze 20-25 minut, aż bochenek ładnie wyrośnie i przyrumieni się, a popukany w spód będzie wydawać pusty odgłos.
8Przełożyć chleb na metalową kratkę, by całkowicie ostygł. Najlepiej smakuje w dniu, w którym został upieczony.
Porcja dla:
1 osoby