Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
75 min.

Proste danie warzywne, które urzeka smakiem lata, świeżych pomidorów i cukinii. Znakomicie pasuje do grillowanych mięs i drobiu.

Składniki:

  • 200 g (1,5 szklanki) startego żółtego sera (np. cheddar)
  • 25 g (1/3 szklanki) startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C. Lekko wysmarować masłem naczynie żaroodporne wielkości około 23×23 cm.

2W dużej misce połączyć żółty ser z parmezanem, oregano, bazylią i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i odstawić.

3Ułożyć połowę plastrów cukinii na dnie brytfanki, a następnie posypać 1/4 mieszanki ziół i sera. Na to położyć połowę pomidorów i znów posypać 1/4 sera. Powtórzyć warstwy.

4Roztopić masło na patelni na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę. Dodać bułkę tartą i podsmażać, aż wchłonie całe masło. Wyłożyć na wierzch zapiekanki.

5Przykryć luźno folią i piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Zdjąć folię i piec, aż wierzch się przypiecze, a warzywa będą miękkie (około 20 minut).

Porcja dla:

4 osób