20 min.
55 min.
75 min.
Proste danie warzywne, które urzeka smakiem lata, świeżych pomidorów i cukinii. Znakomicie pasuje do grillowanych mięs i drobiu.
Składniki:
- 200 g (1,5 szklanki) startego żółtego sera (np. cheddar)
- 25 g (1/3 szklanki) startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 190°C. Lekko wysmarować masłem naczynie żaroodporne wielkości około 23×23 cm.
2W dużej misce połączyć żółty ser z parmezanem, oregano, bazylią i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i odstawić.
3Ułożyć połowę plastrów cukinii na dnie brytfanki, a następnie posypać 1/4 mieszanki ziół i sera. Na to położyć połowę pomidorów i znów posypać 1/4 sera. Powtórzyć warstwy.
4Roztopić masło na patelni na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę. Dodać bułkę tartą i podsmażać, aż wchłonie całe masło. Wyłożyć na wierzch zapiekanki.
5Przykryć luźno folią i piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Zdjąć folię i piec, aż wierzch się przypiecze, a warzywa będą miękkie (około 20 minut).
Porcja dla:
4 osób