Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Tradycyjnie przyrządzam te warzywa kiedy z przyjaciółmi spotykamy się na grillu. Kiedy węgle się rozgrzewają, piekę warzywa na ogniu, a potem siekam i wychodzi wspaniały dodatek do mięs. Tutaj przepis na przyrządzenie tych warzyw w domu, w piekarniku.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (albo ustawić piekarnik na funkcję grill).

2Na blaszce ułożyć całe warzywa i piec przez 1 godzinę, aż skórki będą zwęglone.

3Warzywa obrać z czarnej skórki. W środku będą soczyste. Pokroić drobno.

4Czosnek rozgnieść, a kolendrę posiekać. Dodać do warzyw, podawać jako dodatek do mięs.

Porcja dla:

4 osób