Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
4470 min.

Tak długo dopracowywałam ten przepis, aż wołowina wyszła idealnie. Duszona wołowina nie nadaje się jako danie spontanicznie ugotowane, bo mięso musi się najpierw marynować przez kilka dni.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy lub rostbefu wołowego
  • 225 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 225 ml octu winnego z czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonych owoców jałowca
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka ghee (sklarowanego masła)

Przygotowanie:

1Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do szklanego, plastikowego lub ceramicznego naczynia (nie metalowego!) z przykrywką. Naczynie powinno być niewiele większe niż kawałek mięsa. W małym rondelku wymieszać wino z octem, liściem laurowym, goździkami, pieprzem i jałowcem, i doprowadzić do wrzenia. Całkowicie ostudzić, a następnie polać tym mięso. Przykryć i marynować w chłodnym miejscu przez 3-4 dni, codziennie odwracając mięso.

2Wyjąć mięso z marynaty, odsączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Marynatę odstawić. Natrzeć mięso solą i pieprzem. Sklarowane masło rozgrzać w dużym rondlu i podsmażyć na min mięso z każdej strony.

3Wyjąć z rondla mięso, a w tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, rzepę, selera i marchew. Włożyć mięso z powrotem do rondla, warzywa układając naokoło. Dodać 1/4 marynaty, rodzynki i pumpernikiel. Zmniejszyć ogień pod rondlem, przykryć i dusić przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Często sprawdzać, czy na dnie jest wystarczająca ilość płynu (mięso nie powinno w nim jednak pływać). Stopniowo dodać resztę marynaty i 225-350 ml wody, lub tyle, ile będzie trzeba.

4Wyjąć mięso z rondla i przechowywać w ciepłym miejscu. Z sosu na dnie rondla usunąć liść laurowy, a resztę sosu wraz z warzywami zmiksować. Dodać śmietanę, mleko i cukier. Sprawdzić czy nie jest zbyt kwaśny i w razie czego dodać więcej mleka i cukru. Gotować sos na małym ogniu aż zgęstnieje. Mięso pokroić w plastry i polać gorącym sosem.

Porcja dla:

6 osób