20 min.
60 min.
560 min.
Kiedy byłam wegetarianką te kotlety regularnie gościły na moim stole. Pyszne na obiad, a nawet do chleba na zimno z ketchupem. Zajadali się nimi również zaciekli mięsożercy i ja wciąż bardzo chętnie je przygotowuję.
Składniki:
- 250 g soi
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- 1/2 czerstwej bułki
- 1-2 jajka
Przygotowanie:
1Soję przepłukać i namoczyć na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować na miękko. Odcedzić.
2Bułkę namoczyć i odcedzić. Soję i bułkę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
3Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do soi razem z czosnkiem, jajkami, wodą, solą, pieprzem i oregano. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać trochę mąki ziemniaczanej.
4Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut z każdej strony.
Porcja dla:
6 osób