Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
560 min.

Kiedy byłam wegetarianką te kotlety regularnie gościły na moim stole. Pyszne na obiad, a nawet do chleba na zimno z ketchupem. Zajadali się nimi również zaciekli mięsożercy i ja wciąż bardzo chętnie je przygotowuję.

Składniki:

  • 250 g soi
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1-2 jajka

Przygotowanie:

1Soję przepłukać i namoczyć na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować na miękko. Odcedzić.

2Bułkę namoczyć i odcedzić. Soję i bułkę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

3Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do soi razem z czosnkiem, jajkami, wodą, solą, pieprzem i oregano. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać trochę mąki ziemniaczanej.

4Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut z każdej strony.

Porcja dla:

6 osób