20 min.
30 min.
80 min.
Jedno z moich ulubionych dań z cyklu – „pasuje wszystko co mam w lodówce”. Warstwy bakłażana przekładane zapiekanymi warzywami w sosie pomidorowym. Można dodać kurczaka lub pieczeń z obiadu z poprzedniego dnia!
Składniki:
- 1 bakłażan, pokrojony na 1 cm plastry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w plasterki
- 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
1Bakłażana oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
2W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę, paprykę, cukinię i brokuły, i podsmażać przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sos pomidorowy i przyprawy, i dusić przez kolejne 5 minut.
3Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce. Piec przez 10 minut, w międzyczasie odwracając raz.
4W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, na to 1/2 sosu pomidorowego i posypać 1/2 sera. Ponownie ułożyć warstwę bakłażana, przykryć sosem i posypać serem. Na wierzch pokruszyć kozi ser. Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
8 osób