Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
800 min.

Moja wersja rolady ze szpinakiem, serkiem i wędzonym łososiem bez mąki, a więc bezglutenowa. To fantastyczna przystawka na każde przyjęcie!

Składniki:

  • 450 g mrożonego, posiekanego szpinaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 4 jajka
  • 2 opakowania (po 150 g) serka Almette naturalnego
  • 20 g wędzonego łososia

Przygotowanie:

1Szpinak rozmrozić, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Smażyć, aby odparować wodę. Odstawić, a gdy przestygnie dodać żółtka.

2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

3Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.

4Wyłożyć ciasto na blachę (na grubość ok. 0,5 cm) i piec przez 20 minut. Odstawić aby przestygło.

5Zimne ciasto posmarować serkiem, a na to wyłożyć plasterki łososia. Zwinąć w roladę, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin.

6Kroić roladę w zgrabne plastry i układać na półmisku, dekorując wedle uznania.

Porcja dla:

1 osoby