Czas przygotowania:
60 min.
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
800 min.
800 min.
Moja wersja rolady ze szpinakiem, serkiem i wędzonym łososiem bez mąki, a więc bezglutenowa. To fantastyczna przystawka na każde przyjęcie!
Składniki:
- 450 g mrożonego, posiekanego szpinaku
- sól i pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 4 jajka
- 2 opakowania (po 150 g) serka Almette naturalnego
- 20 g wędzonego łososia
Przygotowanie:
1Szpinak rozmrozić, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Smażyć, aby odparować wodę. Odstawić, a gdy przestygnie dodać żółtka.
2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
3Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
4Wyłożyć ciasto na blachę (na grubość ok. 0,5 cm) i piec przez 20 minut. Odstawić aby przestygło.
5Zimne ciasto posmarować serkiem, a na to wyłożyć plasterki łososia. Zwinąć w roladę, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin.
6Kroić roladę w zgrabne plastry i układać na półmisku, dekorując wedle uznania.
Porcja dla:
1 osoby