15 min.
10 min.
25 min.
Ten klasyczny, włoski sandwicz, którego nazwa znaczy dosłownie “mozzarella w karocy” to pyszne i szybkie do przyrządzenia danie wegetariańskie. Posiekane suszone pomidory i świeża bazylia podkreślają smak sera, który rozpuszczając się, tworzy smakowite nadzienie kromek chleba smażonych w jajku.
Składniki:
- 8 kromek białego chleba o zwartej konsystencji, grubości 1 cm
- 170 g sera mozzarella, startego
- 85 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i grubo posiekanych
- 16 dużych listków świeżej bazylii
- 150 ml chudego mleka
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Przyrządzić sałatkę. Obrać pomarańcze i pokroić je w plasterki nad miską, żeby zebrać wyciekający sok. Ułożyć plasterki pomidorów i pomarańczy na półmisku tak, żeby lekko na siebie zachodziły. Dodać do soku z pomarańczy ocet, czosnek oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać. Skropić sałatkę tak przyrządzonym sosem. Posypać oliwkami i odstawić.
2Ułożyć 4 kromki chleba na desce lub blacie. Nałożyć na nie po równo mozzarellę, a na nią posiekane pomidory. Ułożyć na wierzchu listki bazylii. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i mocno przycisnąć.
3Wlać mleko do płytkiej miski. Wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Delikatnie roztrzepać. Wkładać po jednym sandwiczu do miski, polewając je mlekiem roztrzepanym z jajkiem, żeby jednolicie namoczyć chleb z obu stron.
4Lekko nasmarować patelnię grillową lub patelnię z grubym dnem ½ łyżeczki oliwy. Rozgrzać na średnim ogniu. Włożyć na patelnię 2 sandwicze i smażyć po 1–2 minuty z obu stron, przewracając ostrożnie na drugą stronę dwoma łopatkami, by się nie rozpadły, aż przyrumienią się i będą chrupkie.
5Zdjąć sandwicze z patelni i trzymać w cieple w czasie smażenia pozostałych 2 sandwiczów na ½ łyżeczki oliwy.
Porcja dla:
4 osób