Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Ten klasyczny, włoski sandwicz, którego nazwa znaczy dosłownie “mozzarella w karocy” to pyszne i szybkie do przyrządzenia danie wegetariańskie. Posiekane suszone pomidory i świeża bazylia podkreślają smak sera, który rozpuszczając się, tworzy smakowite nadzienie kromek chleba smażonych w jajku.

Składniki:

  • 8 kromek białego chleba o zwartej konsystencji, grubości 1 cm
  • 170 g sera mozzarella, startego
  • 85 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i grubo posiekanych
  • 16 dużych listków świeżej bazylii
  • 150 ml chudego mleka
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Przyrządzić sałatkę. Obrać pomarańcze i pokroić je w plasterki nad miską, żeby zebrać wyciekający sok. Ułożyć plasterki pomidorów i pomarańczy na półmisku tak, żeby lekko na siebie zachodziły. Dodać do soku z pomarańczy ocet, czosnek oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać. Skropić sałatkę tak przyrządzonym sosem. Posypać oliwkami i odstawić.

2Ułożyć 4 kromki chleba na desce lub blacie. Nałożyć na nie po równo mozzarellę, a na nią posiekane pomidory. Ułożyć na wierzchu listki bazylii. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i mocno przycisnąć.

3Wlać mleko do płytkiej miski. Wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Delikatnie roztrzepać. Wkładać po jednym sandwiczu do miski, polewając je mlekiem roztrzepanym z jajkiem, żeby jednolicie namoczyć chleb z obu stron.

4Lekko nasmarować patelnię grillową lub patelnię z grubym dnem ½ łyżeczki oliwy. Rozgrzać na średnim ogniu. Włożyć na patelnię 2 sandwicze i smażyć po 1–2 minuty z obu stron, przewracając ostrożnie na drugą stronę dwoma łopatkami, by się nie rozpadły, aż przyrumienią się i będą chrupkie.

5Zdjąć sandwicze z patelni i trzymać w cieple w czasie smażenia pozostałych 2 sandwiczów na ½ łyżeczki oliwy.

Porcja dla:

4 osób