15 min.
35 min.
100 min.
Przygotowuję tę tartę przynajmniej raz w miesiącu. Doskonale nadaje się i na przyjęcia, i na obiad, i na szybki lunch. Ciasta na spód wystarczy na okrągłą blachę o średnicy 28-30 cm. Pozostałe ciasto można przechowywać w zamrażarce przez 1 miesiąc. Zobaczcie nasz video przepis z tą quiche.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g masła o temperaturze pokojowej
- 5-6 łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
1Za pomocą miksera, na wolnych obrotach wymieszać mąkę z solą i miękkim masłem aby powstało grudkowate ciasto. Dodać wodę i szybko wyrobić rękoma ciasto, ale nie ugniatać. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
2Boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu aż będzie chrupiący, osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić żeby ostygł.
3Okrągłą blachę (tortownicę) wysmarować tłuszczem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód blachy. Ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki (na ok. 20 minut).
4Śmietanę wymieszać z jajkami, żółtkami, solą, pieprzem i gałką.
5rozgrzać piekarnik do 220 C.
6Na cieście ułożyć ostudzone kawałki boczku, a następnie wylać na wierzch mieszaninę jajeczną.
7Piec quiche w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Porcja dla:
8 osób