Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pieczone warzywa pachnące ziołami. To idealna sałatka na lato, gdy w ogródku mamy mnóstwo cukinii, a w sklepach jest tania papryka i bakłażany.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 bakłażan
  • 3 duże pieczarki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oregano, bazylia, cząber, tymianek, cukier, chili

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Cukinię pokroić w słupki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

3Paprykę pokroić w kostkę, bakłażana w słupki, pieczarki w półplasterki, a cebulę w piórka.

4Warzywa układać kolejno warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę lekko posolić. Na wierzch dodać czosnek i posypać przyprawami wedle uodobania.

5Piec przez 30-40 minut.

Porcja dla:

4 osób