Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pieczone warzywa pachnące ziołami. To idealna sałatka na lato, gdy w ogródku mamy mnóstwo cukinii, a w sklepach jest tania papryka i bakłażany.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 bakłażan
- 3 duże pieczarki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oregano, bazylia, cząber, tymianek, cukier, chili
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Cukinię pokroić w słupki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
3Paprykę pokroić w kostkę, bakłażana w słupki, pieczarki w półplasterki, a cebulę w piórka.
4Warzywa układać kolejno warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę lekko posolić. Na wierzch dodać czosnek i posypać przyprawami wedle uodobania.
5Piec przez 30-40 minut.
Porcja dla:
4 osób