Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Karp mniej typowy niż ten tradycyjny wigilijny, bo po usmażeniu pakowany do słoika i zalewany marynatą octową. Dobre!
Składniki:
- 500 g odgłowionego karpia
- sól
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Karpia oczyścić, opłukać, pokroić na 4 cm porcje (dzwonka). Posolić i usmażyć na oleju. Ułożyć w słoiku.
2Warzywa oczyścić i pokroić w krążki. Cebulę pokroić w talarki. Włożyć do garnka, dodać wodę, ocet i resztę przypraw, zagotować. Odstawić do przestudzenia.
3Zalewą zalać karpia w słoiku, przykryć papierem pergaminowym i odstawić w chłodne miejsce.
Porcja dla:
1 osoby