Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Karp mniej typowy niż ten tradycyjny wigilijny, bo po usmażeniu pakowany do słoika i zalewany marynatą octową. Dobre!

Składniki:

  • 500 g odgłowionego karpia
  • sól
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Karpia oczyścić, opłukać, pokroić na 4 cm porcje (dzwonka). Posolić i usmażyć na oleju. Ułożyć w słoiku.

2Warzywa oczyścić i pokroić w krążki. Cebulę pokroić w talarki. Włożyć do garnka, dodać wodę, ocet i resztę przypraw, zagotować. Odstawić do przestudzenia.

3Zalewą zalać karpia w słoiku, przykryć papierem pergaminowym i odstawić w chłodne miejsce.

Porcja dla:

1 osoby