Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszna i prosta zapiekanka do której można użyć ryżu z poprzedniego dnia – wtedy będzie gotowa jeszcze szybciej.

Składniki:

  • 1/3 szklanki surowego ryżu
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 700 g cukinii
  • 1 szklanka zielonej cebulki, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony

Przygotowanie:

1W rondelku zalać ryż wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 minut (aż ryż będzie miękki).

2Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.

3Na patelni rozgrzać olej i dodać cukinię, cebulkę oraz czosnek. Smażyć przez 5 minut, aż zmiękną.

4Oprószyć solą czosnkową, bazylią, papryką i oregano. Dodać ugotowany ryż, pomidory i 1 szklankę sera. Smażyć, mieszając, aż wszystkie składniki będą ciepłe. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać resztą sera.

5Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż ser się stopi.

Porcja dla:

6 osób