20 min.
60 min.
80 min.
Ziemniaki pieczone w folii podawane z domowym masełkiem ziołowym i szparagami z wody. Pyszny, lekki posiłek na lato.
Składniki:
- 8 mączystych ziemniaków średniej wielkości
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 150 g miękkiego masła
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- 2 łyżki drobno posiekanych ziół
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Umyć i wytrzeć ziemniaki. Wysmarować olejem 8 dużych kawałków folii aluminiowej, używając pędzla kuchennego. Zawinąć ziemniaki pojedynczo w kawałki folii. Położyć na blasze do pieczenia i piec godzinę w gorącym piekarniku.
2W czasie pieczenia ziemniaków rozmieszać masło, by zmiękło. Dodać do niego musztardę i sok z cytryny. Posolić do smaku i dodać posiekane zioła. Zawinąć masło ziołowe w folię do pakowania żywności i uformować z niego wałek, tocząc po blacie. Przechować w lodówce aż do chwili podania.
3Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów, obrać łodygi. Zawiązywać je porcjami nicią kuchenną w pęczki i gotować około 20 minut w dużym garnku z dostateczną ilością osolonej wody, z masłem i cukrem. Szparagi po ugotowaniu powinny być jeszcze lekko twarde. Odlać je i odsączyć.
4Schłodzone masło pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu ziemniaki w rozchylonej od góry folii, obok szparagi i kilka plasterków masła. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób