Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Ziemniaki pieczone w folii podawane z domowym masełkiem ziołowym i szparagami z wody. Pyszny, lekki posiłek na lato.

Składniki:

  • 8 mączystych ziemniaków średniej wielkości
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150 g miękkiego masła
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki drobno posiekanych ziół

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Umyć i wytrzeć ziemniaki. Wysmarować olejem 8 dużych kawałków folii aluminiowej, używając pędzla kuchennego. Zawinąć ziemniaki pojedynczo w kawałki folii. Położyć na blasze do pieczenia i piec godzinę w gorącym piekarniku.

2W czasie pieczenia ziemniaków rozmieszać masło, by zmiękło. Dodać do niego musztardę i sok z cytryny. Posolić do smaku i dodać posiekane zioła. Zawinąć masło ziołowe w folię do pakowania żywności i uformować z niego wałek, tocząc po blacie. Przechować w lodówce aż do chwili podania.

3Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów, obrać łodygi. Zawiązywać je porcjami nicią kuchenną w pęczki i gotować około 20 minut w dużym garnku z dostateczną ilością osolonej wody, z masłem i cukrem. Szparagi po ugotowaniu powinny być jeszcze lekko twarde. Odlać je i odsączyć.

4Schłodzone masło pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu ziemniaki w rozchylonej od góry folii, obok szparagi i kilka plasterków masła. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób