30 min.
40 min.
130 min.
Jeśli lubisz czekoladę – ten pudding jest dla Ciebie stworzony! Ma bardzo bogaty, czekoladowy smak i jest pyszny! Podawać na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Składniki:
- 300 g białego chleba ze skórką, pokrojonego w małą kostkę
- 250 g groszków czekoladowych
- 250 ml creme fraiche
- 250 ml śmietany tortowej (48%)
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 100 g cukru
- 5 jajek
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać kostki chleba z połową groszków czekoladowych.
2W rondelku wymieszać creme fraiche ze śmietaną tortową i kakao, i mieszać trzepaczką nad małym ogniem. Dodać pozostałe groszki czekoladowe i kontynuować mieszanie, aż czekolada się stopi.
3W średniej misce zmiksować jajka z cukrem, a następnie stopniowo dodawać masę śmietanową. Wlać tę mieszaninę na chleb i odstawić na 1 godzinę, aby chleb wchłonął śmietanę.
4Rozgrzać piekarnik do 190 C.
5Przelać pudding do 6 kokilek lub do wysmarowanego masłem, kwadratowego naczynia żaroodpornego i piec przez 40 minut.
Porcja dla:
6 osób