Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
130 min.

Jeśli lubisz czekoladę – ten pudding jest dla Ciebie stworzony! Ma bardzo bogaty, czekoladowy smak i jest pyszny! Podawać na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

  • 300 g białego chleba ze skórką, pokrojonego w małą kostkę
  • 250 g groszków czekoladowych
  • 250 ml creme fraiche
  • 250 ml śmietany tortowej (48%)
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 100 g cukru
  • 5 jajek

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać kostki chleba z połową groszków czekoladowych.

2W rondelku wymieszać creme fraiche ze śmietaną tortową i kakao, i mieszać trzepaczką nad małym ogniem. Dodać pozostałe groszki czekoladowe i kontynuować mieszanie, aż czekolada się stopi.

3W średniej misce zmiksować jajka z cukrem, a następnie stopniowo dodawać masę śmietanową. Wlać tę mieszaninę na chleb i odstawić na 1 godzinę, aby chleb wchłonął śmietanę.

4Rozgrzać piekarnik do 190 C.

5Przelać pudding do 6 kokilek lub do wysmarowanego masłem, kwadratowego naczynia żaroodpornego i piec przez 40 minut.

Porcja dla:

6 osób