Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Prosty przepis na pieczone ziemniaki z tymiankiem, majerankiem i prażoną cebulką. To bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 50 g masła
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego majeranku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą, osuszyć je i pokroić wzdłuż na ćwiartki.

2Roztopić masło w garnku, potem zdjąć z ognia i studzić przez chwilę. Dodać olej, tymianek, majeranek, prażoną cebulkę, sól i pieprz; całość dobrze wymieszać. Dodawać ziemniaki porcjami, starannie obracając ćwiartki w tłuszczu, by równomiernie pokryły się ziołami. Wyłożyć ziemniaki na blachę do pieczenia skórką do dołu. Skropić ziemniaki resztą mieszaniny tłuszczu i ziół. Piec w gorącym piekarniku około 45 minut, aż się ładnie przyrumienią.

3Posypać ziemniaki posiekaną natką pietruszki i podawać na gorąco, ze śmietaną w osobnej miseczce.

Porcja dla:

4 osób