15 min.
10 min.
25 min.
Te błyskawicznie przyrządzane szaszłyki z owoców, papryki i kurczaka doprawione są czosnkiem i kurkumą oraz, podawanym obok, kwaskowatym sosem. Te zupełnie różne smaki tworzą razem wspaniałe danie.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 4 filety z piersi kurczaka
- 3 nektarynki, przekrojone na połówki
- 12 małych papryk, przekrojonych na połówki
- 2 cebulki dymki, posiekane
Przygotowanie:
1Oliwę wymieszać z kurkumą, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Pokroić każdy filet z kurczaka na 6 kawałków, włożyć je do miski i obtoczyć starannie w marynacie. Odstawić.
2Rozgrzać mocno grill. Przekroić każdą połówkę nektarynki na 4 cząstki, by otrzymać ich łącznie 24. Nadziać kawałki kurczaka i nektarynek oraz papryczki na 8 metalowych szpadek tak, by kawałki nektarynki znajdowały się obok połówek papryczek (lub wewnątrz nich) i były rozdzielone kawałkami kurczaka. Ułożyć na ruszcie.
3Grillować szaszłyki przez 5 minut z każdej strony. Mięso powinno być upieczone, a papryka i nektarynki mocno przyrumienione na brzegach.
4Wymieszać majonez z jogurtem, cebulą dymką i skórką z cytryny. Doprawić odrobiną pieprzu kajeńskiego lub chili i dodać trochę soku z cytryny. Podawać do szaszłyków.
Porcja dla:
4 osób