Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Te błyskawicznie przyrządzane szaszłyki z owoców, papryki i kurczaka doprawione są czosnkiem i kurkumą oraz, podawanym obok, kwaskowatym sosem. Te zupełnie różne smaki tworzą razem wspaniałe danie.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 3 nektarynki, przekrojone na połówki
  • 12 małych papryk, przekrojonych na połówki
  • 2 cebulki dymki, posiekane

Przygotowanie:

1Oliwę wymieszać z kurkumą, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Pokroić każdy filet z kurczaka na 6 kawałków, włożyć je do miski i obtoczyć starannie w marynacie. Odstawić.

2Rozgrzać mocno grill. Przekroić każdą połówkę nektarynki na 4 cząstki, by otrzymać ich łącznie 24. Nadziać kawałki kurczaka i nektarynek oraz papryczki na 8 metalowych szpadek tak, by kawałki nektarynki znajdowały się obok połówek papryczek (lub wewnątrz nich) i były rozdzielone kawałkami kurczaka. Ułożyć na ruszcie.

3Grillować szaszłyki przez 5 minut z każdej strony. Mięso powinno być upieczone, a papryka i nektarynki mocno przyrumienione na brzegach.

4Wymieszać majonez z jogurtem, cebulą dymką i skórką z cytryny. Doprawić odrobiną pieprzu kajeńskiego lub chili i dodać trochę soku z cytryny. Podawać do szaszłyków.

Porcja dla:

4 osób