Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
510 min.
Całkowity czas:
540 min.

Wyjątkowe danie nie tylko na specjalne okazje. Jagnięcina we francuskim sosie demi-glace, pachnąca rozmarynem i miętą. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 (po 7 kości) mostki jagnięce, oprawione, a skrawki i tłuszcz zachowane
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 4 marchewki, posiekane
  • 1 szklanka (120 g) liści selera naciowego, posiekanych
  • 1 szklanka (235 ml) porto
  • 1 szklanka (235 ml) czerwonego wina
  • 2 szklanki (475 ml) bulionu drobiowego

Przygotowanie:

1Sos demi-glace: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać skrawki jagnięciny, sól i pieprz, zrumienić, zmniejszyć ogień i dodać czosnek, cebulę, marchewkę, selera, wino czerwone i porto oraz bulion. Przełożyć do wolnowaru i gotować przez 8 godzin, albo przez noc.

2Wywar z wolnowaru przecedzić do rondelka i gotować na wolnym ogniu. Dodać miętę, rozmaryn i miętową galaretkę, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, w miarę konieczności dodając więcej wina lub bulionu, aby powstały sos miał konsystencję syropu. Przecedzić raz jeszcze i odstawić.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C i wstawić do niego brytfannę. Jagnięcinę natrzeć oliwą, solą, pieprzem i czosnkiem. Posypać bułką tartą.

4Ostrożnie wyjąć rozgrzaną brytfannę. Wlać 2 łyżki oliwy i na dużym ogniu obsmażyć mięso z wszystkich stron. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 5-10 minut, aż wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 63 stopnie C.

5Na talerz nalać trochę sosu demi-glace i ułożyć skrzyżowane mostki jagnięce. Pokropić sosem, ozdobić świeżą miętą i podawać.

Porcja dla:

4 osób