30 min.
510 min.
540 min.
Wyjątkowe danie nie tylko na specjalne okazje. Jagnięcina we francuskim sosie demi-glace, pachnąca rozmarynem i miętą. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 (po 7 kości) mostki jagnięce, oprawione, a skrawki i tłuszcz zachowane
- sól i pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 duża cebula, posiekana
- 4 marchewki, posiekane
- 1 szklanka (120 g) liści selera naciowego, posiekanych
- 1 szklanka (235 ml) porto
- 1 szklanka (235 ml) czerwonego wina
- 2 szklanki (475 ml) bulionu drobiowego
Przygotowanie:
1Sos demi-glace: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać skrawki jagnięciny, sól i pieprz, zrumienić, zmniejszyć ogień i dodać czosnek, cebulę, marchewkę, selera, wino czerwone i porto oraz bulion. Przełożyć do wolnowaru i gotować przez 8 godzin, albo przez noc.
2Wywar z wolnowaru przecedzić do rondelka i gotować na wolnym ogniu. Dodać miętę, rozmaryn i miętową galaretkę, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, w miarę konieczności dodając więcej wina lub bulionu, aby powstały sos miał konsystencję syropu. Przecedzić raz jeszcze i odstawić.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C i wstawić do niego brytfannę. Jagnięcinę natrzeć oliwą, solą, pieprzem i czosnkiem. Posypać bułką tartą.
4Ostrożnie wyjąć rozgrzaną brytfannę. Wlać 2 łyżki oliwy i na dużym ogniu obsmażyć mięso z wszystkich stron. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 5-10 minut, aż wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 63 stopnie C.
5Na talerz nalać trochę sosu demi-glace i ułożyć skrzyżowane mostki jagnięce. Pokropić sosem, ozdobić świeżą miętą i podawać.
Porcja dla:
4 osób