Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Bardzo smaczna zupa pełna aromatu i witamin. Pory z rzeżuchą i ziemniakami zmiksowane na krem i podawane z pomidorami.
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 2 pory
- 30 g rzeżuchy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Pory oczyścić i pokroić w pasterki.
2Rzeżuchę opłukać, odłożyć odrobinę w całości do ozdoby, a resztę posiekać.
3Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć w garnku na maśle. Zalać wywarem, dodać ziemniaki i gotować przez 10 minut. Następnie dodać pory i gotować przez kolejne 10 minut.
4Na końcu dodać rzeżuchę, zupę wymieszać ze śmietaną i zmiksować na gładko. Ponownie podgrzać. Dodać sól, pieprz i gałkę, wymieszać.
5Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
6Przed podaniem zupę ozdobić pomidorami i rzeżuchą.
Porcja dla:
6 osób