Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Bardzo smaczna zupa pełna aromatu i witamin. Pory z rzeżuchą i ziemniakami zmiksowane na krem i podawane z pomidorami.

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 pory
  • 30 g rzeżuchy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Pory oczyścić i pokroić w pasterki.

2Rzeżuchę opłukać, odłożyć odrobinę w całości do ozdoby, a resztę posiekać.

3Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć w garnku na maśle. Zalać wywarem, dodać ziemniaki i gotować przez 10 minut. Następnie dodać pory i gotować przez kolejne 10 minut.

4Na końcu dodać rzeżuchę, zupę wymieszać ze śmietaną i zmiksować na gładko. Ponownie podgrzać. Dodać sól, pieprz i gałkę, wymieszać.

5Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

6Przed podaniem zupę ozdobić pomidorami i rzeżuchą.

Porcja dla:

6 osób