Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Przepis mojej mamy na ten tradycyjny irlandzki specjał. Aromatyczna zapiekanka z ziemniakami i wołowiną, z dodatkiem ziół. Wspaniała na zimowe dni!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
  • 3 cebule
  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 paczka (300 g) mrożonego groszku

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować. Utłuc z mlekiem i masłem na puree. Doprawić gałką, solą i pieprzem.

2Cebulę podsmażyć z czerwoną papryką. Dodać wołowinę i szałwię, smażyć do zrumienienia.

3Mrożone warzywa obgotować przez 5 minut. Odsączyć.

4W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, następnie 1/2 groszku i kukurydzy, mielone mięso, pozostałą połowę warzyw i ponownie warstwę ziemniaków.

5Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na wierzch zapiekanki położyć wiórki masła, oprószyć gałką, papryką, solą i pieprzem. Piec przez 40-50 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

8 osób