Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Przepis mojej mamy na ten tradycyjny irlandzki specjał. Aromatyczna zapiekanka z ziemniakami i wołowiną, z dodatkiem ziół. Wspaniała na zimowe dni!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka
- 3 cebule
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1 paczka (300 g) mrożonego groszku
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować. Utłuc z mlekiem i masłem na puree. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
2Cebulę podsmażyć z czerwoną papryką. Dodać wołowinę i szałwię, smażyć do zrumienienia.
3Mrożone warzywa obgotować przez 5 minut. Odsączyć.
4W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, następnie 1/2 groszku i kukurydzy, mielone mięso, pozostałą połowę warzyw i ponownie warstwę ziemniaków.
5Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na wierzch zapiekanki położyć wiórki masła, oprószyć gałką, papryką, solą i pieprzem. Piec przez 40-50 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
8 osób