20 min.
45 min.
245 min.
Z tego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba bezglutenowego. To naprawdę pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką, a przepis jest bardzo łatwy. Mąkę bezglutenową można sobie zmieszać samemu – wskazówki pod przepisem!
Składniki:
- 2 białka o temperaturze pokojowej
- ciepła woda
- 475 g mąki bezglutenowej
- 2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- mąka kukurydziana do podsypania
Przygotowanie:
1Wbić białka do kubka z miarką . Dodać tyle ciepłej wody, aby w sumie w kubku było 445 ml.
2W misce stojącego miksera wymieszać suche składniki, włączając mieszanie na niskich obrotach. Stopniowo wlewać wodę z białkami z kubeczka z miarką i mieszać dalej, aż ciasto będzie gładkie (zajmie to ok. 3 minuty). Przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny.
3Stolnicę lekko posypać mąką kukurydzianą. Podzielić ciasto na pół i jedną połowę położyć na stolnicy. Uformować z niego kulę i mokrym nożem naciąć na wierzchu X. Przykryć miską i odłożyć na godzinę. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
4Rozgrzać piekarnik do 230°C (gaz: 8) i trzymać w nim przez 20-30 minut kamień do pizzy na środkowej półce oraz dużą blachę do pieczenia na najniższej półce.
5Wierzchy bochenków posmarować lekko wodą. Kamień do pizzy posypać mąką kukurydzianą, a następnie ułożyć na nim bochenki. Do blachy poniżej wlać 125 ml wody i szybko zamknąć piekarnik.
6Piec przez 45 minut, aż się ładnie przyrumienią. Wyjąć chleby z piekarnika i ostudzić.
Porcja dla:
2 osób