Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
135 min.

Poke to tradycyjna hawajska sałatka z surowego tuńczyka. Choć niektórym danie to może się wydać niekonwencjonalne, to zapewne ucieszy co śmielszych miłośników owoców morza. Dla uzyskania najlepszego smaku tuńczyk musi być naprawdę świeży, ale i mrożony tuńczyk da zadowalające efekty.

Składniki:

  • 1 kg świeżych steków z tuńczyka pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka sosu sojowego
  • 75 g (3/4 szklanki) posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów makadamia

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać tuńczyka z sosem sojowym, szczypiorkiem, olejem sezamowym, ziarnami sezamu, papryką i orzeszkami makadamia, i dobrze wymieszać. Przed podaniem przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Porcja dla:

4 osób