Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
135 min.
135 min.
Poke to tradycyjna hawajska sałatka z surowego tuńczyka. Choć niektórym danie to może się wydać niekonwencjonalne, to zapewne ucieszy co śmielszych miłośników owoców morza. Dla uzyskania najlepszego smaku tuńczyk musi być naprawdę świeży, ale i mrożony tuńczyk da zadowalające efekty.
Składniki:
- 1 kg świeżych steków z tuńczyka pokrojonych w kostkę
- 1 szklanka sosu sojowego
- 75 g (3/4 szklanki) posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów makadamia
Przygotowanie:
1W średniej misce wymieszać tuńczyka z sosem sojowym, szczypiorkiem, olejem sezamowym, ziarnami sezamu, papryką i orzeszkami makadamia, i dobrze wymieszać. Przed podaniem przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Porcja dla:
4 osób