Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Przepis na „szybkiego śledzika”, gdy mają pojawić się niespodziewani goście 😉 Bardzo prosty i szybki, a efekt – smakowity!
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych (matiasów)
- 150 ml śmietany 18%
- 500 ml mleka
- 50 g tartego chrzanu
- 50 g rodzynek
Przygotowanie:
1Śledzie przez godzinę moczyć w mleku.
2Osuszyć, skropić sokiem z cytryny.
3Śmietanę wymieszać z chrzanem, rodzynkami, posiekaną drobno natką pietruszki i przetartym na sicie ż��łtkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
4Śledzie ułożyć na talerzu i polać śmietanowym sosem.
Porcja dla:
6 osób