Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

Do jedzenia zarówno na zimno jak i na ciepło. Mi smakuje. Do tego proste w przyrządzaniu.

Składniki:

  • 70 dkg bakłażanów lub młodej cukinii
  • 4-6 łyżek oliwy lub oleju
  • 1 roztarty ząbek czosnku (ja oczywiście daję dużo więcej)
  • 35 dkg pomidorów, sparzonych, obranych i posiekanych
  • 2-4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1Wymyty, osuszony, nie obrany bakłażan pokrajać na plasterki średniej grubości, posypać solą, włożyć do cedzaka, odstawić przynajmniej na 30 minut, wycisnąć sok.

2Do dużej patelni lub garnka wlać olej, rozgrzać, włożyć warzywa i czosnek, smażyć na małym ogniu do miękkości, obracając.

3Dodać pomidory, lekko rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem (można się wstrzymać z solą, bo bakłażany i tak będę słone – każdy może na własną rękę doprawić po podaniu), dodać pietruszkę, dusić około 20 min. utrzymując mały ogień.

4Podawać na zimno lub na gorąco.

Porcja dla:

3 osób