Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Do jedzenia zarówno na zimno jak i na ciepło. Mi smakuje. Do tego proste w przyrządzaniu.
Składniki:
- 70 dkg bakłażanów lub młodej cukinii
- 4-6 łyżek oliwy lub oleju
- 1 roztarty ząbek czosnku (ja oczywiście daję dużo więcej)
- 35 dkg pomidorów, sparzonych, obranych i posiekanych
- 2-4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1Wymyty, osuszony, nie obrany bakłażan pokrajać na plasterki średniej grubości, posypać solą, włożyć do cedzaka, odstawić przynajmniej na 30 minut, wycisnąć sok.
2Do dużej patelni lub garnka wlać olej, rozgrzać, włożyć warzywa i czosnek, smażyć na małym ogniu do miękkości, obracając.
3Dodać pomidory, lekko rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem (można się wstrzymać z solą, bo bakłażany i tak będę słone – każdy może na własną rękę doprawić po podaniu), dodać pietruszkę, dusić około 20 min. utrzymując mały ogień.
4Podawać na zimno lub na gorąco.
Porcja dla:
3 osób