Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Pyszny dodatek do dań dla wielbicieli słodkich ziemniaków – upieczone w karmelowym sosie mogą równie dobrze być deserem!
Składniki:
- 4 bataty
- 130 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie:
1Bataty umyć i pokroić na 3-4 kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż będą prawie miękkie. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
4W rondelku wymieszać masło z cukrem. Gotować, aż się skarmelizuje. Polać bataty. Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
6 osób