Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
65 min.

Pyszny dodatek do dań dla wielbicieli słodkich ziemniaków – upieczone w karmelowym sosie mogą równie dobrze być deserem!

Składniki:

  • 4 bataty
  • 130 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Przygotowanie:

1Bataty umyć i pokroić na 3-4 kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż będą prawie miękkie. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

4W rondelku wymieszać masło z cukrem. Gotować, aż się skarmelizuje. Polać bataty. Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób