Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Kremowy dip w wersji light. Można go doprawić wedle własnych upodobań. Podawać z surowymi warzywami: pałeczkami z marchewki, rzodkiewki, ogórka, papryki, selera naciowego, z pomidorkami koktajlowymi itp.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łodyżki pietruszki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Posiekać bardzo drobno czosnek z pietruszką. Wymieszać z jogurtem, dodać szczypiorek, musztardę, ocet i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

2Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Porcja dla:

8 osób