Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
105 min.

Pieczony domowy chleb bez glutenu – smakuje prawie tak samo jak zwykły biały chleb, ale mogą je jeść chorzy na celiakię.

Składniki:

  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 2/3 szklanki mąki z sorgo
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

1Wysmarować tłuszczem keksówkę o wymiarach ok. 22×13 cm.

2Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić aż zaczną się pienić (5-10 minut).

3W misce wymieszać drożdże z mąką ryżową, sorgo, skrobią ziemniaczaną i kukurydzianą, olejem, jajkami, gumą i solą. Miksować (najlepiej robotem kuchennym) na średniej prędkości, aż wszystko się dobrze połączy – ok. 2 minuty.

4Wyłożyć ciasto łyżką do przygotowanej keksówki i wygładzić tylną częścią mokrej łyżki.

5Pozostawi�� w ciepłym miejscu aż wyrośnie nieco ponad brzeg blaszki, ok. 1 godz.

6Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Piec chleb aż będzie rumiany, ok. 25 minut.

Porcja dla:

1 osoby