Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Smażona cukinia to świetna przystawka do dań mięsnych, albo samodzielne, wegetariańskie danie, jeśli doda się do niej sałatkę. Można ją podać także jako przekąskę z dipami – czosnkowy jest najlepszy!
Składniki:
- 400-500 g cukinii
- 1 ząbek czosnku przekrojony na pół
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
1cukinię obrać, usunąć nasiona i pokroić miąższ w plasterki. Natrzeć każdy plasterek czosnkiem.
2Mąkę, jajko i bułkę tartą umieścić w trzech osobnych miskach. Panierować plastry cukinii najpierw w mące (strzepując nadmiar), później w jajku, a na koniec w bułce tartej.
3W patelni rozgrzać olej i smażyć cukinię z obydwu stron na złoty kolor.
Porcja dla:
2 osób