Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Smażona cukinia to świetna przystawka do dań mięsnych, albo samodzielne, wegetariańskie danie, jeśli doda się do niej sałatkę. Można ją podać także jako przekąskę z dipami – czosnkowy jest najlepszy!

Składniki:

  • 400-500 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku przekrojony na pół
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

1cukinię obrać, usunąć nasiona i pokroić miąższ w plasterki. Natrzeć każdy plasterek czosnkiem.

2Mąkę, jajko i bułkę tartą umieścić w trzech osobnych miskach. Panierować plastry cukinii najpierw w mące (strzepując nadmiar), później w jajku, a na koniec w bułce tartej.

3W patelni rozgrzać olej i smażyć cukinię z obydwu stron na złoty kolor.

Porcja dla:

2 osób