Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
240 min.

Z tego przepisu wychodzą 2 brioszki, a to oznacza, że jedną można podać od razu, a drugą zamrozić na później! Czasem do ciasta dodaję garść rodzynek, suszonych porzeczek lub żurawiny. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 10 g suszonych drożdży
  • 50 g cukru
  • 250 g ciepłego mleka
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i mlekiem w małej miseczce i odstawić na 10 minut, aż się spienią.

2W dużej misce wymieszać rozczyn drożdżowy z pozostałym cukrem, jajkami, solą, olejem i mąką. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie. Można do tego użyć miksera.

3Ciasto wyjąć z miski i ją natłuścić. Włożyć z powrotem ciasto, odwrócić aby pokryło się olejem równomiernie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

4Ciasto lekko ugnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Przekroić na pół.

5Każdą połówkę podzielić na 3 części i z każej uformować wałeczki o tej samej długości i szerokości. Luźno spleść wałeczki w warkocz, przyszczypać brzegi aby się zlepiły. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. To samo zrobić z drugą połówką ciasta. Ułożyć na blaszce w dużej odległości od od siebie, ponieważ brioszki sporo wyrosną. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

6Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Żółtko rozmieszać z odrobiną wody i posmarować brioszki, a następnie posypać sezamem.

7Piec przez 30 minut, aż będą rumiane. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę.

Porcja dla:

2 osób