30 min.
30 min.
240 min.
Z tego przepisu wychodzą 2 brioszki, a to oznacza, że jedną można podać od razu, a drugą zamrozić na później! Czasem do ciasta dodaję garść rodzynek, suszonych porzeczek lub żurawiny. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 10 g suszonych drożdży
- 50 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 2 jajka, roztrzepane
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i mlekiem w małej miseczce i odstawić na 10 minut, aż się spienią.
2W dużej misce wymieszać rozczyn drożdżowy z pozostałym cukrem, jajkami, solą, olejem i mąką. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie. Można do tego użyć miksera.
3Ciasto wyjąć z miski i ją natłuścić. Włożyć z powrotem ciasto, odwrócić aby pokryło się olejem równomiernie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
4Ciasto lekko ugnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Przekroić na pół.
5Każdą połówkę podzielić na 3 części i z każej uformować wałeczki o tej samej długości i szerokości. Luźno spleść wałeczki w warkocz, przyszczypać brzegi aby się zlepiły. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. To samo zrobić z drugą połówką ciasta. Ułożyć na blaszce w dużej odległości od od siebie, ponieważ brioszki sporo wyrosną. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
6Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Żółtko rozmieszać z odrobiną wody i posmarować brioszki, a następnie posypać sezamem.
7Piec przez 30 minut, aż będą rumiane. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę.
Porcja dla:
2 osób