Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
560 min.

Tradycyjny, polski przepis na wigilijnego karpia. Faszeruje się go nadzieniem z kaszą perłową, a następnie piecze. Ryba przez noc marynuje się w lodówce, więc lepiej zabrać się za niego wcześniej!

Składniki:

  • 1 mały karp, około 1 kg
  • sól
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 duża cytryna
  • 1 woreczek kaszy perłowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1Karpia dokładnie wymyć pod bieżącą wodą, rozciąć od ogona i wypatroszyć.

2Oskrobać z łusek i znowu dokładnie spłukać rybę pod bieżącą wodą, osuszyć.

3Natrzeć rybę z zewnątrz i wewnątrz solą i wyciśniętym czosnkiem.

4Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry i włożyć do karpia.

5Tak zamarynowaną rybę zostawić na noc w lodówce.

6Kaszę ugotować na sypko, cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.

7Boczek pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodać pieprz i suszone pomidory.

8Boczek z cebulą dodać do przestudzonej kaszy, dodać drobno pokrojoną marchew i seler.

9Farsz dokładnie wymieszać i ostudzić.

10Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

11Z karpia wyjąć cytryny i nałożyć ciasno farsz.

12Zabezpieczyć farsz w karpiu ‚zaszywając’ brzuch ryby wykałaczkami.

13Rybę piec w płaskim naczyniu żaroodpornym około 45 minut.

Porcja dla:

4 osób