20 min.
60 min.
560 min.
Tradycyjny, polski przepis na wigilijnego karpia. Faszeruje się go nadzieniem z kaszą perłową, a następnie piecze. Ryba przez noc marynuje się w lodówce, więc lepiej zabrać się za niego wcześniej!
Składniki:
- 1 mały karp, około 1 kg
- sól
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 1 duża cytryna
- 1 woreczek kaszy perłowej
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1Karpia dokładnie wymyć pod bieżącą wodą, rozciąć od ogona i wypatroszyć.
2Oskrobać z łusek i znowu dokładnie spłukać rybę pod bieżącą wodą, osuszyć.
3Natrzeć rybę z zewnątrz i wewnątrz solą i wyciśniętym czosnkiem.
4Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry i włożyć do karpia.
5Tak zamarynowaną rybę zostawić na noc w lodówce.
6Kaszę ugotować na sypko, cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
7Boczek pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodać pieprz i suszone pomidory.
8Boczek z cebulą dodać do przestudzonej kaszy, dodać drobno pokrojoną marchew i seler.
9Farsz dokładnie wymieszać i ostudzić.
10Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
11Z karpia wyjąć cytryny i nałożyć ciasno farsz.
12Zabezpieczyć farsz w karpiu ‚zaszywając’ brzuch ryby wykałaczkami.
13Rybę piec w płaskim naczyniu żaroodpornym około 45 minut.
Porcja dla:
4 osób