Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
190 min.
190 min.
Wspaniały deser, lekki i orzeźwiający. Truskawki marynują się godzinami w winie, powodując, że na dnie miski powstaje wino o smaku truskawkowym, o które wszyscy będą walczyć. Ilość cukru trzeba dostosować w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki. Świetny sposób na wykorzystanie nie za słodkich truskawek! Zamiast szampana można użyć wino.
Składniki:
- 450 g (3 szkl.) świeżych truskawek, obranych z szypułek i pokrojonych w ćwiartki
- 150 g (3/4 szkl.) cukru białego, lub do smaku
- 350 ml (1 i 1/2 szkl.) białego wina
Przygotowanie:
1Włożyć truskawki do średniej miski. Posypać cukrem, a następnie zalać winem. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 2-3 godziny.
2Przed podaniem pozostawić truskawki na 15-20 minut w temperaturze pokojowej. Wyjąć truskawki łyżką i nałożyć do 6 pucharków, zalać winem.
Porcja dla:
6 osób