Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
190 min.

Wspaniały deser, lekki i orzeźwiający. Truskawki marynują się godzinami w winie, powodując, że na dnie miski powstaje wino o smaku truskawkowym, o które wszyscy będą walczyć. Ilość cukru trzeba dostosować w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki. Świetny sposób na wykorzystanie nie za słodkich truskawek! Zamiast szampana można użyć wino.

Składniki:

  • 450 g (3 szkl.) świeżych truskawek, obranych z szypułek i pokrojonych w ćwiartki
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru białego, lub do smaku
  • 350 ml (1 i 1/2 szkl.) białego wina

Przygotowanie:

1Włożyć truskawki do średniej miski. Posypać cukrem, a następnie zalać winem. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 2-3 godziny.

2Przed podaniem pozostawić truskawki na 15-20 minut w temperaturze pokojowej. Wyjąć truskawki łyżką i nałożyć do 6 pucharków, zalać winem.

Porcja dla:

6 osób