30 min.
35 min.
65 min.
Ten pyszny chleb najlepiej podawać, kiedy jest bardzo świeży. Pokrójmy go jak tort na trójkątne kawałki. Ziarna można dobrać według własnego uznania – kilka różnych gatunków lub tylko jeden.
Składniki:
- 300 g białej mąki chlebowej
- 300 g razowej mąki chlebowej
- 100 g mąki gryczanej
- 75 g kaszki kukurydzianej
- 2 łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka jasnego cukru muscovado
Przygotowanie:
1Przesiać białą, razową i gryczaną mą kę do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać kaszkę kukurydzianą, sól, drożdże oraz cukier i wymieszać.
2Wymieszać wszystkie ziarna, odłożyć łyżkę na posypkę. Resztę dodać do suchych składników i wymieszać.
3Zrobić zagłębienie na środku suchych składników i wlać olej oraz większość wody. Wyrabiać suche składniki z płynem na miękkie ciasto, dodając w razie potrzeby więcej wody. Wyłożyć ciasto na blat lekko poprószony mąką i zagniatać 10 minut, żeby zrobiło się gładkie i elastyczne.
4Włożyć ciasto do dużej, lekko nasmarowanej miski i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1½ godziny, żeby podwoiło objętość.
5Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat lekko poprószony mąką i ubić pięściami. Zagniatać energicznie kilka minut. Uformować z ciasta krążek o średnicy 20 cm i ułożyć go na lekko nasmarowanej blasze. Przykryć folią spożywczą lekko nasmarowaną tłuszczem i odstawić na 20-30 minut. Powinno dobrze wyrosnąć.
6Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Odkryć ciasto i ostrym nożem zrobić w nim nacięcia w miejscach podziału na 8 porcji. Posmarować mlekiem i posypać ziarnami.
7Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C. Piec jeszcze 15-20 minut, aż chleb przyrumieni się, a popukany w spód będzie wydawać pusty odgłos. Przełożyć na metalową kratkę, aby ostygł.
Porcja dla:
1 osoby