30 min.
25 min.
115 min.
Zdrowe, bezglutenowe frytki z cukinii, czyli przekąska o niedużej ilości węglowodanów. Zamiast bułki tartej panieruje się ją w mielonych migdałach i parmezanie.
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 1 łyżka soli
- 2 jajka
- 55 g mielonych migdałów
- 40 g startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki suszonych włoskich ziół
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2Pokroić cukinie w poprzek tak, aby każdy kawałek miał długość mniej więcej 9 cm. Następnie każdy z tych kawałków pokroić wzdłuż na 9 frytek. Włożyć frytki do durszlaka i posypać solą. Odstawić na co najmniej godzinę, aby cukinia puściła wodę.
3W głębokim talerzy roztrzepać jajka. W drugim głębokim talerzu wymieszać mielone migdały z parmezanem i ziołami.
4Z cukinii spłukać sól i wytrzeć ją do sucha ręcznikami papierowymi. Każdą frytkę obtaczać najpierw w jajku, a następnie w migdałach z serem. Odkładać na przygotowaną blachę.
5Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, aż frytki będą miękkie, a panierka się przyrumieni i będzie chrupiąca. W połowie czasu pieczenia odwrócić frytki na drugą stronę.
Porcja dla:
6 osób