Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
115 min.

Zdrowe, bezglutenowe frytki z cukinii, czyli przekąska o niedużej ilości węglowodanów. Zamiast bułki tartej panieruje się ją w mielonych migdałach i parmezanie.

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 1 łyżka soli
  • 2 jajka
  • 55 g mielonych migdałów
  • 40 g startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonych włoskich ziół

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2Pokroić cukinie w poprzek tak, aby każdy kawałek miał długość mniej więcej 9 cm. Następnie każdy z tych kawałków pokroić wzdłuż na 9 frytek. Włożyć frytki do durszlaka i posypać solą. Odstawić na co najmniej godzinę, aby cukinia puściła wodę.

3W głębokim talerzy roztrzepać jajka. W drugim głębokim talerzu wymieszać mielone migdały z parmezanem i ziołami.

4Z cukinii spłukać sól i wytrzeć ją do sucha ręcznikami papierowymi. Każdą frytkę obtaczać najpierw w jajku, a następnie w migdałach z serem. Odkładać na przygotowaną blachę.

5Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, aż frytki będą miękkie, a panierka się przyrumieni i będzie chrupiąca. W połowie czasu pieczenia odwrócić frytki na drugą stronę.

Porcja dla:

6 osób