20 min.
20 min.
120 min.
Sprawdzony i bardzo smaczny przepis na francuski odpowiednik chleba focaccia. Płaskie bochenki można formować w różne kształty.
Składniki:
- 1,5 szklanki (355 ml) ciepłej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 4 szklanki (500 g) mąki pszennej
- 1/2 łyżki suszonej bazylii
- 1/2 łyżki mielonego cząbru
Przygotowanie:
1Wszystkie zioła wymieszać razem.
2Wodę nalać do miski, drożdże posypać po wierzchu i odstawić, aż się rozpuszczą. Dodać szklankę mąki, łyżkę ziół, sól, 2 łyżki oliwy i wymieszać, aż składniki się połączą. Dodawać resztę mąki, po 1 szklance na raz, mieszając – ciasto zrobi się klejące.
3Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4Ciasto zagnieść i podzielić na pół. Uformować dwa owale o grubości około 4 cm. Dwie blaszki posypać mąką kukurydzianą, ułożyć w nich ciasto. Posmarować oliwą i posypać pozostałymi ziołami. Na wierzchu zrobić kilka nacięć. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
5Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Dolną półkę piekarnika popryskać wodą, żeby utworzyła się para, szybko zamknąć drzwiczki. Piec przez 20 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
2 osób