Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

W klasycznym curry nie ma indyka, ale ta wersja jest bardzo smaczna. Jest w niej sporo przypraw, np. imbir, goździki, cynamon, kardamon, kurkuma i kumin.

Składniki:

  • 2 cebule, obrane
  • 1 (3 cm) kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ghee lub oleju
  • 3 goździki
  • 1 mała laska cynamonu
  • 3 ziarna kardamonu, rozgniecione
  • 1 łyżka mielonego kuminu

Przygotowanie:

1Cebulę, czosnek i imbir zetrzeć na tarce albo zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę. Odstawić.

2Ghee lub olej rozgrzać w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać goździki, cynamon i kardamon i smażyć przez ok. pół minuty.

3Dodać zmiksowaną cebulę z czosnkiem i imbirem i smażyć na średnim ogniu przez 5 do 10 minut, często mieszając. Płyn ma odparować, a mieszanina ma nabrać koloru.

4Dodać zmielony kumin, kolendrę, chili i kurkumę, i smażyć przez pół minuty. Wlać passatę i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, aż większość płynu odparuje. Dodać sól do smaku.

5Dodać indyka, garam masalę i wodę – aby przykryła mięso (ok. 200 ml). Doprowadzić całość do wrzenia i dusić pod częściowym przykryciem na małym ogniu, aż indyk się ugotuje, ok. 15 minut. Odkryć na ostatnie 5 minut, aby nadmiar płynu mógł odparować. Tuż przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.

Porcja dla:

4 osób