20 min.
50 min.
70 min.
W klasycznym curry nie ma indyka, ale ta wersja jest bardzo smaczna. Jest w niej sporo przypraw, np. imbir, goździki, cynamon, kardamon, kurkuma i kumin.
Składniki:
- 2 cebule, obrane
- 1 (3 cm) kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki ghee lub oleju
- 3 goździki
- 1 mała laska cynamonu
- 3 ziarna kardamonu, rozgniecione
- 1 łyżka mielonego kuminu
Przygotowanie:
1Cebulę, czosnek i imbir zetrzeć na tarce albo zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę. Odstawić.
2Ghee lub olej rozgrzać w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać goździki, cynamon i kardamon i smażyć przez ok. pół minuty.
3Dodać zmiksowaną cebulę z czosnkiem i imbirem i smażyć na średnim ogniu przez 5 do 10 minut, często mieszając. Płyn ma odparować, a mieszanina ma nabrać koloru.
4Dodać zmielony kumin, kolendrę, chili i kurkumę, i smażyć przez pół minuty. Wlać passatę i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, aż większość płynu odparuje. Dodać sól do smaku.
5Dodać indyka, garam masalę i wodę – aby przykryła mięso (ok. 200 ml). Doprowadzić całość do wrzenia i dusić pod częściowym przykryciem na małym ogniu, aż indyk się ugotuje, ok. 15 minut. Odkryć na ostatnie 5 minut, aby nadmiar płynu mógł odparować. Tuż przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.
Porcja dla:
4 osób