30 min.
60 min.
90 min.
Pieczony kurczak nadziewany farszem z wątróbki z natką pietruszki i cebulą, smażonymi na maśle. Bardzo tradycyjny przepis, a danie dobre na obiad dla całej rodziny albo kiedy przychodzą goście.
Składniki:
- 1 kurczak, ok. 2 kg
- sól i pieprz
- 250 ml mleka
- 2-3 czerstwe bułki
- 1 cebula, posiekana
- 1 pęczek pietruszki, posiekany
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Kurczaka dokładnie opłukać wewnątrz i na zewnątrz. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem.
3Mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki, dodać bułki i odstawić, aby wchłonęły mleko.
4Na patelni stopić masło, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać pietruszkę i wątróbkę i smażyć dalej.
5Zestawić z ognia, wmieszać żółtka, doprawić solą i gałką muszkatołową. Bułki odcisnąć z mleka i dodać do farszu, wymieszać.
6Farszem nadziać kurczaka i zaszyć otwór nicią kuchenną. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i polać niewielką ilością wody. W trakcie pieczenia też kilka razy polewać wodą.
7Upieczonego kurczaka wyjąć z naczynia i odstawić w ciepłe miejsce.
8W tym czasie do naczynia, w którym się piekł dodać bulion i śmietanę i mieszać, zdrapując przypalone resztki z dna naczynia. Doprawić do smaku i ewentualnie przecedzić przez sitko, jeśli chcemy gładki sos.
Porcja dla:
6 osób