Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pieczony kurczak nadziewany farszem z wątróbki z natką pietruszki i cebulą, smażonymi na maśle. Bardzo tradycyjny przepis, a danie dobre na obiad dla całej rodziny albo kiedy przychodzą goście.

Składniki:

  • 1 kurczak, ok. 2 kg
  • sól i pieprz
  • 250 ml mleka
  • 2-3 czerstwe bułki
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 pęczek pietruszki, posiekany

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Kurczaka dokładnie opłukać wewnątrz i na zewnątrz. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem.

3Mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki, dodać bułki i odstawić, aby wchłonęły mleko.

4Na patelni stopić masło, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać pietruszkę i wątróbkę i smażyć dalej.

5Zestawić z ognia, wmieszać żółtka, doprawić solą i gałką muszkatołową. Bułki odcisnąć z mleka i dodać do farszu, wymieszać.

6Farszem nadziać kurczaka i zaszyć otwór nicią kuchenną. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i polać niewielką ilością wody. W trakcie pieczenia też kilka razy polewać wodą.

7Upieczonego kurczaka wyjąć z naczynia i odstawić w ciepłe miejsce.

8W tym czasie do naczynia, w którym się piekł dodać bulion i śmietanę i mieszać, zdrapując przypalone resztki z dna naczynia. Doprawić do smaku i ewentualnie przecedzić przez sitko, jeśli chcemy gładki sos.

Porcja dla:

6 osób