45 min.
30 min.
75 min.
W tym chlebku o pięknej żółtej barwie wyczujemy smak suszonych pomidorów, kukurydzy i zielonej papryki. To wspaniały dodatek do zup, przystawek, mięsa i drobiu z grilla oraz sałatek. Można go też pokroić na kwadratowe kawałki, a każdy nadziać chudym serkiem kremowym i kruchymi, surowymi warzywami.
Składniki:
- 60 g suszonych pomidorów
- 100 g mąki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
Przygotowanie:
1Włożyć suszone pomidory do małej żaroodpornej miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut do namoczenia, aż zrobią się miękkie. Starannie odsączyć i wytrzeć papierowymi ręcznikami, a następnie pokroić na małe kawałki.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Nasmarować głęboką, kwadratową blachę o boku 18 cm i wyłożyć jej dno pergaminem, który również należy nasmarować. Odstawić.
3Wymieszać w dużej misce mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. W innej misce rozmącić jajko, dodać mleko, olej i purée kukurydziane. Dobrze wymieszać. Dodać suche składniki, namoczone pomidory i paprykę. Starannie wyrobić. Wlać ciasto do nasmarowanej blachy i posypać sezamem.
4Piec 25-30 minut, aż chlebek dobrze wyrośnie i się przyrumieni. Sprawdzić, czy jest dobrze upieczony, nakłuwając długim patyczkiem, który po wyciągnięciu powinien być suchy. Jeśli na patyczku zostanie trochę ciasta, należy piec chlebek jeszcze 5 minut i sprawdzić po raz kolejny.
5Odstawić chlebek w blasze na 15 minut do ostygnięcia, następnie wyłożyć go na metalową kratkę. Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojony na kwadratowe porcje.
Porcja dla:
9 osób