Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Smaczne danie, które często gościło na stole w moim rodzinnym domu – mięsisty filet z dorsza w jajecznym sosie.
Składniki:
- 600 g filetu z dorsza
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki + 100 g masła
- 1 cebula, posiekana
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek cebulki dymki, posiekany
- 1 pęczek koperku, posiekany
Przygotowanie:
1Dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki.
2Jajka zetrzeć na tarce.
32 łyżki masła roztopić na patelni i smażyć rybę przez 5 minut. Oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz.
4Do rondelka przelać tłuszcz ze smażenia ryby, stopić w nim resztę masła i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać jajka, sok z cytryny i odrobinę soli. Do sosu przełożyć rybę i podgrzewać przez 2 minuty. Podawać posypane dymką i koperkiem.
Porcja dla:
4 osób