Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Smaczne danie, które często gościło na stole w moim rodzinnym domu – mięsisty filet z dorsza w jajecznym sosie.

Składniki:

  • 600 g filetu z dorsza
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki + 100 g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek cebulki dymki, posiekany
  • 1 pęczek koperku, posiekany

Przygotowanie:

1Dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki.

2Jajka zetrzeć na tarce.

32 łyżki masła roztopić na patelni i smażyć rybę przez 5 minut. Oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz.

4Do rondelka przelać tłuszcz ze smażenia ryby, stopić w nim resztę masła i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać jajka, sok z cytryny i odrobinę soli. Do sosu przełożyć rybę i podgrzewać przez 2 minuty. Podawać posypane dymką i koperkiem.

Porcja dla:

4 osób