15 min.
20 min.
35 min.
Ciemnozielona soczewica puy, uprawiana na południu Francji, ma nietypowy, pikantny smak, który papryczka chili dodatkowo wzmacnia. Co ważne, nie rozpada się ona podczas gotowania. To pożywne danie należy podawać z ciepłym, chrupiącym chlebem i sałatą.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 2 pory, posiekane
- 1–2 świeże czerwone papryczki chili, drobno posiekane
- 170 g soczewicy puy, wypłukanej i odsączonej
- 750 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1Rozgrzać opiekacz do dość wysokiej temperatury. Podgrzać w rondlu łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, seler naciowy, pory oraz papryczki chili i delikatnie smażyć 2 minuty. Dodać soczewicę. Wlać do rondla bulion warzywny, dodać tymianek oraz liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Jeżeli nie wchłonie całego wywaru, odcedzić ją (z nadmiaru wywaru można przyrządzić zupę).
2W tym czasie wymieszać resztę oliwy z sokiem z cytryny i pieprzem kajeńskim. Ułożyć dorsza w naczyniu do opiekania, przyprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą. Opiekać 6–7 minut, aż filet będzie się z łatwością dzielił na kawałki. Nie trzeba obracać go na drugą stronę.
3Rozłożyć warstwę soczewicy na ogrzanym półmisku i umieścić na niej kawałki dorsza. Podawać z kawałkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób