Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Ten wyrazisty w smaku omlet, dzięki wędzonej rybie, na weekendowe śniadanie jest wręcz idealny. Najlepsza będzie makrela!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany ze skórki
  • 1 wędzona ryba (np. makrela)
  • 5 jajek
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

1Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojonego pomidora pokrojonego w kostkę i poddusić z cebulką.

2Rybę oddzielić od ości i porozdzielać na cząstki.

3Jajka roztrzepać.

4Wymieszać delikatnie rybę z jajkami i pomidorem podduszonym z cebulką.

5Na rozpuszczone i rozgrzane na patelni masło wylać masę jajeczną, posypać tymiankiem, szczypiorkiem i koperkiem, dosmaczyć solą i pieprzem. Zapiec pod przykryciem.

Porcja dla:

2 osób