Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Pyszny przepis na wegetariański lunch lub przekąskę na piknik. Kolorowy keks z papryką, marchewką i cukinią.

Składniki:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 kolorowe papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • 6 jajek
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Lekko natłuścić 2 keksówki.

2W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soku z cytryny. Wrzucić warzywa i gotować przez 2 minuty. Odcedzić na sicie i odstawić do przestudzenia.

3Białka oddzielić od żółtek. Masło zmiksować na puszystą masę, dodając żółtka po jednym na raz. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać z kaszą manną i przyprawami. Stopniowo dodawać do żółtek, wymieszać.

4Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Na końcu dodać warzywa i wymieszać. Przełożyć do keksówek do 2/3 ich wysokości. Piec przez około 50 minut. Zostawić na 10 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach a następnie przełożyć na metalową kratkę do przestudzenia.

Porcja dla:

10 osób