15 min.
60 min.
75 min.
Pyszny przepis na wegetariański lunch lub przekąskę na piknik. Kolorowy keks z papryką, marchewką i cukinią.
Składniki:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 kolorowe papryki, pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 6 jajek
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Lekko natłuścić 2 keksówki.
2W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soku z cytryny. Wrzucić warzywa i gotować przez 2 minuty. Odcedzić na sicie i odstawić do przestudzenia.
3Białka oddzielić od żółtek. Masło zmiksować na puszystą masę, dodając żółtka po jednym na raz. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać z kaszą manną i przyprawami. Stopniowo dodawać do żółtek, wymieszać.
4Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Na końcu dodać warzywa i wymieszać. Przełożyć do keksówek do 2/3 ich wysokości. Piec przez około 50 minut. Zostawić na 10 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach a następnie przełożyć na metalową kratkę do przestudzenia.
Porcja dla:
10 osób