25 min.
35 min.
60 min.
Fantastyczny farsz do pieczonego kurczaka, kaczki, indyka, czy gęsi. W składzie są kasztany jadalne, pieczywo pełnoziarniste, seler naciowy, żurawina i świeże zioła. Wypróbuj przy okazji kolejnego niedzielnego obiadu lub w czasie świąt.
Składniki:
- 5 kasztanów jadalnych
- 60 g masła o temperaturze pokojowej
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 1/2 małej bułki pełnoziarnistej, pokrojonej w kostkę
- 1-2 łodyżki selera naciowego, posiekane
- 1/2 jabłka, obranego i posiekanego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Naciąć kasztany na krzyż, położyć je na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut, aż łupinki popękają. Wyjąć z piekarnika i obrać, kiedy są jeszcze gorące. Drobno posiekać i odstawić.
2W misce wymieszać bułkę z selerem, jabłkami i żurawiną. Dodać masło i cebulę i dobrze wymieszać.
3W dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
4Do patelni wlać 100 ml wody i podgrzać całość. Polać tym mieszaninę z bułką i dobrze wymieszać. Dodać kasztany, doprawić ziołami, solą i pieprzem.
5Nadziewać farszem indyka, kaczkę lub gęś i piec jak zwykle. Można też zapiec sam farsz, nakładając go do naczynia żaroodpornego, przykrywając folią aluminiową i zapiekając w 180 C przez 15 minut.
Porcja dla:
10 osób